Messestart i Køln

Det tar til i Køln, Tyskland. Den internasjonale møbelmessen i Køln er en svær affære, som krever gode sko og en sterk rygg for den som skal gjøre det grundig. Køln er møteplass for store deler av europeisk møbelbransje. Dels også for den internasjonale- i januar hvert år. Norske møbelhandlere har lange tradisjoner som besøkende og tidvis har det vært et viktig sted å delta også for møbelbedrifter og -produsenter å stille ut. Årets messe har samlet fem norske bedrifter, som alle tilhører en av to kategorier vi er særlig kjent for i Norge; stoler og gode senger. Alle landets tre madrass/sengeprodusenter er på plass; Wonderland, Jensen/Hilding Anders Norway og Svane/Ekornes Beds. To leverandører av gode stoler får representere den kanskje største kategorien norske leverandører; Variér Furniture og Hjellegjerde. Begge internasjonale i sin tilnærming, men med ganske forskjellig formuttrykk og filosofi.

Søvn er helse, sier Jon-Erlend Alstad hos Ekornes Beds. Det er innsiden av madrassen som teller. Da blir begreper som trykkavlastning, drenering av fuktighet og riktig temperatur viktig. Viktigere enn form, farge og materialer. Ellers mangler det ikke på fantasifulle og formfulle varianter som ikke har søvnkvalitet som første prioritet på messen. Men, det er tatt betydelig skritt for å gjøre madrassen til et fullverdig møbel de senere årene. Jensen viser både skinntrukne senger og hodegavler og ellers ulltrekk i riktige farger og med mulighet til å bytte etter egen smak eller i forbindelse med rengjøring. Men, altså det var dette med den gode søvnen som var viktigst. Det har de felles de tre norske utstillerne på messen. I følge trendsynserne er europeiske forbrukere tilbøyelige til å forlate de harde og stive madrassene de har hatt for vane å like - og beveger seg stadig mot det som er det nordiske perspektivet; komfort, helse og god søvn - i mykere madrasser. Likevel er det flust av andre som tilbyr madrasser og senger der bare tanken på å sove i urolighetene gjør en lys våken. Her er ellers støvsamlere, fargekakofonier, oppfinnsom teknologi og rariteter i massevis.

Hos Varier lanserer man Kokon club – den lave varianten av fjorårets nyhet Kokon. Resultatet er blitt en nett liten stol som kan passe inn i både hjem og kontormiljøer. Som seg hør og bør for møbler fra Varier har den både sving og vipp og gir stor frihet når man sitter.

Hos Nordic Furniture Group finner man både Wonderland og Hjellegjerde, to tradisjonsrike møbelmerker, som nå er under samme eier Interstil i Rogaland. Nordic Furniture Group skal være avsender for møblene på det europeiske markedet. Hjellegjerde har fra før en god eksport på både europeiske- og amerikanske markeder, mens Wonderland er i sytartgropen på sin eksportsatsing.

Standen i Køln er av det imponerende slaget – i to etasjer utfolder man seg – det vil si på gulvet foregår det meste av utstilling og salg og visninger, i "andre etasje" er skuespillerelever fra en nærliggende sceneskole i gang med å spille hverdagsliv i møblene. Her er den ungdommelige stuen med spill på TV og her er soverommet med ergometersykkelen og den avslappende hverdagsstuen. En morsom og oppsiktsvekkende anskueliggjøring av møblenes "bruksmuligheter. 

Fasit etter en ukes messe i Køln viser at 120000 har besøkt messen fra 129 land. Nesten 60 % av de besøkende kommer fra land utenfor Tyskland og det internasjonale besøket tar seg opp. I tysk møbelindustri tolker man dette som positive signaler for den internasjonale økonomien og for at man er på vei mot bedre tider i møbelbransjene.  

  • Del

InsideNorway-prosjektet drives av Norsk Industri, møbel+interiør