Nytt og norsk!

Norsk design blir møtt med økende internasjonal interesse. Mange har fått øynene opp for modeller fra femti- og sekstitallet, den gang da skandinavisk design preget en hel verdens smak for lette, enkle og vakre møbler fra nord. Siden årtusenskiftet er nordisk design igjen hentet inn i det internasjonale smakssentrum. Nyutdannede formgivere har siste tiåret sett at design og smak også er internasjonal og at det er viktig for deres fremgang å vise seg frem på internasjonale arenaer. I møbel- og interiørsammenheng betyr det i Milano, London, New York og Stockholm.

Bedriftenes behov for god design og den økende interessen i markedet har også gjort at stadig nye studenter uteksamineres fra høyskolene i Oslo, Bergen og Trondheim. Også utenlandske skoler utdanner norske designere, som siden skal finne en plass i en begrenset industri, marked og arbeidsliv. Mange lykkes – stadig flere, faktisk. Fasit etter årets messesesong er at ung norsk design er vital og at mange har etablert samarbeid med tradisjonsrike bedrifter, som har vært lenge i markedet.

Unge Sverre Uhnger er en av drivkreftene bak designgruppen KLUBBEN, som har gjort seg gjeldende ved utstillinger her hjemme og under den internasjonale møbelmessen i Stockholm. 2014 kan bli året det løsner for Sverre – han åpnet året med å lansere sofaen – eller sofasystemet – for bedriften VAD i Stordal på Sunnmøre. Sofaen LEAN er ment for offentlige miljøer og kan bygges i formasjoner etter behov. Oppdraget til Uhnger var også å tegne en sofa der trekket kan skiftes ut etter behov.

Klubben (Norwegian Designers Union) har etter hvert samlet 25 unge talenter i sin sammenslutning. Med utgangspunkt forskjellige steder i Norge og utlandet er det lite som minner om et designstudio eller en bedrift. Klubben tar initiativ til utstillinger og visninger. Men, blant enkeltmedlemmene finner man flere som vil prege hverdagen i årene som kommer.

Hallgeir Homstvedt er del av sammenslutningen, men har vært aktiv i flere sammenhenger lenge allerede. På en måte bygger hans siste lansering bro mellom den første store bølgen av ung norsk design fra årtusenskiftet og dagens. Da gjorde gruppen Norway Says både "Norway" og design fra nord kjent på utstillinger og messer i utlandet. Hallgeirs siste lansering hos produsenten L.K. Hjelle, MOLTO, er en utvikling av sofamodellen Duo, som opprinnelig var utviklet i samarbeid med nettopp Norway Says.

Designtalentet Kristine Five Melvær har gjort seg sterkt gjeldende med lamper, sjarmerende små objekter, treboller og vaser de siste par årene. Og, det er bare å merke seg navnet - det kommer mer fremover! Mange er nok de produsentene som snuser på hennes design. Tradisjonsrike Magnor Glassverk har gjort mer enn det – de har lansert flere av Kristines design: vasene som er gitt navnet Seasons er vakre kunstobjekter i glass. De fire ulike vasene er inspirert av naturens skiftende farger gjennom et år. Magnor lanserer dessuten vasene DEW fra Kristines katalog. Munnblåste vaser i pastell, med antydninger av mønster gjennom sandblåste striper.

Caroline Olsson er en annen av stjerneskuddene som har fått plass blant Magnors mange produkter. Hun har foreløpig gjort seg særlig gjeldende i talentutstillinger og visning av prototyper – under INSIDENORWAY i New York og 100% Norway i London. Magnor har satt hennes lampe Skog i produksjon.

Den unge duoen Birgitte Linde Røsvik og Mats Herding Solberg har like godt startet et selskap selv for å utvikle sin design og produkter videre. Under arbeiet med masteroppgaven ved NTNU i Trondheim, oppdaget de hvordan ull kan benyttes til støydemping i kontormiljøer og kom tidlig i kontakt med  produsenter av mongolsk ull - ull så stiv og hard at den ikke kan brukes i bekledning. Til produktet FeltTile derimot, er det perfekt. Produktet består av en brikke av 100% tovet grov mongolsk ull. Brikkene bygges sammen til skillevegger med meget gode støydempende egenskaper. Dette fleksible systemet henger fra taket og er en måte å løse akustiske problemer gjennom bruk av et tradisjonelt naturmateriale.  

Største bruker av ung frisk norsk design – og for den saks skyld også av etablert, solid og erfaren design – er bedriften Vestre AS. Bedriften møblerer byen, plassene, torgene og mye av våre felles utearealer. Denne kategorien produkter har tatt veien fra anonyme sitteredskaper og benker til fargerike, funksjonelle og vakre møbler som tåler å ses og brukes. Vestre har på sin side bygget opp en imponerende katalog og er den bedriften som i størst bredde benytter norsk design i produktutviklingen. Årets lanseringer inkluderte både de etablerte og de unge. I denne sammenhengen er vi opptatt av de unge – og nevner Atle Tveit – ikke blant de blottende unge, men blant dem vi venter skal være aktive i årene som kommer. Hans sittegruppe AIR vil nok bli å finne på rasteplasser og bymiljøer over hele landet. Lette gode møbler i tydelig, men diskret formspråk. Allan Hagerup er en annen av Vestres yngre designere. Han er av bedrftens faste og har signert utemøbler og objekter i mange år allerede. Benken Move og den synlige og tydelige avfallsstativet er årets produkter fra Hagerup, lansert under årets møbelmesse i Stockholm. Og, på plass i Milano når verdens største møbelmesse åpner dørene i april i år.

Vestre vil være representert på den norske fellesstanden INSIDENORWAY sammen med HÅG, Varier, Mandal Veveri, Svenheim og Røros Tweed under Milanomessen. I taket på fellesstanden vil henge lamper signert unge Vibeke Skar fra Northern Lightings kolleksjon. Bedriften lanserer norsk design på løpende bånd. Den rikholdige katalogen av stemningsskapende belysning omfatter mengder av ny frisk norsk design. En av før nevnte Klubbens medlemmer – Wilhelm Grieg Teisner er blant dem. Lampen Spine er signert av ham.

Milanomessen har også vært det viktigste stedet for unge designere som vil gjøre seg gjeldende på den internasjonale designscenen. Det var her Norway Says slo gjennom og det er her unge designere fra hele verden inspirerer hverandre og internasjonal bransje og det er herfra unge designere finner veien ut i verden – eller hjem.             

          

  • Del

InsideNorway-prosjektet drives av Norsk Industri, møbel+interiør