Med norske design til motemekka

Fire norske møbel- og interiørbedrifter er representert når den store internasjonale møbelmessen åpner i Milano i uken som kommer. Salone de Mobile i den italienske motemetropolen er regnet for å være det viktigste stedet å presentere nyheter og ny design. Her samles designere, produsenter og presse fra hele verden. De fire norske bedriftene inngår i den norske fellesmønstringen – INSIDENORWAY. Tre av bedriftene er førstereis og bruker muligheten til å åpne nye eksportmarkeder. - Milano er den sentrale messen for interiørdesign. Nærmere tre hundre tusen mennesker besøker i løpet av noen dager i april, forteller bransjesjef Egil Sundet i Norsk Industri møbel+interiør. - Det er her man viser det beste og det er her trender og mote på interiørfeltet utvikles.

Last ned Etter mange magre år opplever norske møbel- og interiørbedrifter nå en bedring i eksportmarkedene. – I fjor økte eksporten med nesten 4 % og vi kan konstatere at den negative trenden fra finanskrisen er snudd. Det er særlig de oversjøiske markedene som har bedret seg, sammen med enkelte europeiske markeder, forteller Sundet.

Norsk Industri møbel+interiør samler de fire bedriftene under prosjektet INSIDENORWAY i den felles paviljongen; Mandal Veveri, VAD, Scan Sørlie og Hilding Anders Norway (Jensen madrasser). Bedriftene er ulikt etablert i det Italienske markedet og i det øvrige internasjonale interiørmarkedet. Jensen har lenge vært etablert på eksport, særlig i Nord-Europa. –Vi ser dette som en mulighet til å presentere Jensen Produkter og etablere eksport til Italia samt å møte kunder fra øvrige markeder, forteller daglig leder Jan Trygve Jensen hos Jensen.

Jensen madrassene er del av den internasjonale madrasskjempen Hilding Anders og produserer senger og madrasser i Svelvik i Vestfold. Jensen og er ett av de mest kjente varemerkene for madrasser i Europa. – Interessen for "Scandinavian Sleeping" er økende, forteller Jensen. Det internasjonale markedet ser ut til å sette pris på hvordan vi jobber med søvn, helse og miljø i fremstillingen av madrassene våre her i Norge. 

Møbelprodusenten VAD lager først og fremst møbler beregnet på privat næringsliv og offentlige miljøer. Årets nyhet, som lanseres under messen i Milano er Convair - en stol som opprinnelig ble lansert i 1972 og som VAD nå relanserer fra sin egen katalog. Stolen er designet av Oddbjørn Vad - far til dagens eiere, og fikk svært god omtale etter møbelmessen på Sjølyst i 1972. En Japansk avis mente det var det beste som kom ut av Scandinavian Design det året. Det er fortsatt stor interesse fra designgodbitene fra den tiden!

VAD er fra før representert i Japan og på det amerikanske kontinent og lanserer stolen på det amerikanske markedet i mai, under messen ICFF i New York. 

Mandal Veveri har de siste årene samarbeidet med designeren Andreas Engesvik om utviklingen av særpregete pledd inspirert av de tradisjonelle bunadene. Her finner en igjen fargekombinasjonene og mønsterinspirasjon fra (foreløpig) seks av bunadene. Pleddene er møtt med stor interesse her hjemme, og har fått oppmerksomhet utenfor landets grenser. - Når vi nå stiller ut i Milano, er vi trygge på at den lokale inspirasjonen ikke er noen hemsko, forteller daglig leder Stina Skeie i Mandal Veveri.  – Pleddene våre har bl.a. fått prisen for beste tekstil på designmessen ICFF i New York. Også den gang i regi av Insidenorway, for øvrig.  

Scan Sørlie er en tradisjonsrik produsent i markedet for møbler til kontor og offentlige miljøer og tar med en bred kolleksjon til Italia. Målet er å møte potensielle kunder fra hele verden og få vist sine produkter i et internasjonalt miljø og marked. – Vi lanser flere nye modeller i Milano, forteller daglig leder Morten Vister.  - Selv om vi bruker en rekke norske designere i vår produktutvikling tror vi vi treffer et internasjonalt marked og smak. Våre modeller er utviklet i åpne nordiske kontormiljøer, der er vi langt fremme her oppe, så vi er beredt nå Europa og USA kommer etter, smiler Vister.        

Den norske representasjonen er del av prosjektet INSIDENORWAY i et samarbeid mellom Norsk Industri møbel+interiør, Innovasjon Norge i Milano og den Norske ambassaden i Roma.

INSIDENORWAY er et prosjekt i Norsk Industri møbel+interiør, som tar sikte på å øke eksporten av norsk møbeldesign og interiørprodukter. Foreløpig har prosjektet gjennomført et 40-talls utstillinger og felles messestands. Messen Saloni de Mobile står på ønskelisten for de fleste bedriftene i denne bransjen. På grunn av en kresen utvelgelse av utstillere til de "riktige" hallene er det en anerkjennelse i seg selv å være representert på dette som er vurdert å være verdens største møbel- og interiørtorg.

 

Bakgrunn:

I Saloni, eller Salone Internazionale del Mobile di Milano åpnet første gang i 1961 med en liten kontingent møbelprodusenter i en svært fragmentert italiensk møbelbransje, som hadde bestemt seg for å bedre møbeleksporten fra landet. Arrangementet nådde raskt en status som en av de viktigste stedene å vise møbeldesign og produksjon. I tillegg til møbelmessen foregår det det samtidig – og under samme ramme – messer for lys, for møbler for kontor og arbeidsplasser, kjøkken og bad samt den prestisjefylte SaloneSatelitte, for unge, uetablerte designere. Denne har samlet en rekke unge norske designere de siste 10 årene. Så også i år.

 

Til sammen dekker messene 150000 kvadratmeter og mer enn 1500 bedrifter viser sine produkter. Nesten 300000 besøkende ventes å tre inn dørene i løpet av dagene 14 – 19. april. Halvparten av de beøkende kommer fra andre land enn Italia, noe som sikrer Milano status som verdens designhovedstad – i alle fall for uken arrangementet foregår.   

 

Insidenorway blir å finne på 150 kvadratmeter i hall 12 – med stand adresse; E 01

 


 
  • Del

InsideNorway-prosjektet drives av Norsk Industri, møbel+interiør