Lokal stol - internasjonal som et eventyr

Aksel Hansson

Jærstolen: en Verdensborger

Jærstolen er nesten like gammel som det å sitte. Designet er som eventyret, kommet rekende på en fjøl. Stolen er en verdensborger. I sin moderne form lyder den gjerne navnet Aksel og har fått en rad slektninger også opp gjennom årene.

Navnet har den fått fra gründeren Aksel Hansson. Det har vært produsert Jærstoler på Hjelmeland i over hundre år. Tidligere var det mange produsenter i bygda. Nå er bare noen få igjen.

Mange har satt pris på den enkle stolen. Variantbredden dekker i dag alle formål; spise, hvile, og drikke. 9 varianter av jærstolen har det blitt – i tillegg til nyskapningen Vision, utviklet på grunnlag av ønsker og signaler i markedet.


Aksel Hansson leverer i utgangspunktet i alle farger og forskjellige treslag. Setene kan, ved siden av sjøgresset, leveres med alle typer tekstil, skinn eller hva man måtte ønske. Stolene skifter karakter etter hvilken utførelse de kommer i og er diskrete nok i formen til å kunne gli inn i ethvert interiør.

Det er en arbeidskrevende prosess som skal til for å lage jærstolene. Mye håndverk og mye tilpasset maskinell assistanse skal til.

  • Del

InsideNorway-prosjektet drives av Norsk Industri, møbel+interiør