Varm design til Sunny California

Varme gode pledd av ren norsk ull er vel ikke det opplagte produktet å promotere på USA solkyst California. Ikke desto mindre ble pleddene fra Mandal Veveri og Røros Tweed rene slagere å regne under presentasjonene i INSIDENORWAY i Los Angeles Convention Center. Fem norske møbel- og interiørbedrifter og 18 unge norske designhåp var med på designmessen Dwell on Design tidligere i sommer. Den amerikanske kuratoren og redaktøren Paul Makovsky har reist Norge rundt på jakt etter talenter og plukket ut de unge designerne som stiller under vignetten – The Essence of Things – New Designs from Norway.
De fem bedriftene som deltok var Røros Tweed, STOKKE, Variér, VAD og Mandal Veveri.


– Dette er første gangen Insidenorway lager en norsk stand på denne messen, men vi vet av erfaring at dette er en god måte å søke kontakter for videre eksport til USA, sier informasjonssjef Knut Skoe i Norsk Industri møbel+interiør, som er ansvarlig for den norske standen. – Denne gangen flyttet vi stand og utstilling fra New York der vi var representert på International Contemporary Fair i mai, til det som er en tilsvarende messe i California; Dwell on Design, forteller Skoe.


Dwell on Design er den viktigste messen i sitt slag i California, de kaller seg selv "the greatest design event in USA", med kledelig amerikansk beskjedenhet.  Uansett, messen får stor oppmerksomhet i området, som i seg selv er verdens åttende største økonomi. Fra tidligere har norsk møbeleksport til USA vært omfattende. Interessen for Scandinavian Design-perioden på 50 og 60-tallet har vært stor i California og bedrifter som Ekornes og Stokke er etablert i området.
Utstillingen av ny norsk design skal profilere moderne norsk design samt vise noe av det unge kommende på den norske designscenen.  


Deltakerne på den norske standen viser en bredde av norsk møbel og interiørdesign. Mandal Veveri tar med seg pledd til California. Her hjemme har de høstet mye anerkjennelse og fått mye oppmerksomhet omkring sine pledd i Andreas Engesviks design, inspirert av norske bunader. Pleddene skiller seg fra pleddene fra Røros både ved mønstringen og teknisk. Pleddene fra Mandal er vevet i ren ull, men er ikke tovet slik for eksempel pleddene fra Røros Tweed er. Inspirasjonen fra Bunadene viser seg gjennom fargebruk og mønster.

 
Variér eksporterer allerede til store deler av verden og har USA som et stadig viktigere marked. Bedriften er kjent for sine bevegelige møbler som gir brukeren muligheten til å styrke kroppen i stedet for kun passiv støtte.
Han er også mannen bak den verdenskjente barnestolen Tripp Trapp som Stokke tar med seg til USA. I likhet med ICFF omfatter Dwell on Design designprodukter av svært forskjellige kategorier.
Også Røros Tweed tar med seg designpledd i ren ull til "sunny California". Bedriften forvalter gammelt norsk kunsthåndverk og industri i samme produkt. I de senere årene har bedriften knyttet til seg de ypperste norske designerne og lanserer Anderssen&Voll, Bjarne Melgaard og Snøhettas design under messen. Fra før er både Arne og Carlos og blomsterfenomenet Finn Schjøll i stallen til Røros.


Stordalsbedriften VAD har stilt ut under insidenorway-vignetten i New York også tidligere og begynner å få et fotfeste for sine hvilestoler. Bedriften lager møbler av forskjellige sjangre, men har valgt å konsentrere seg om regulerbare hvilestoler i USA. Dette er hvilestoler i øvre prissjikt som blir satt pris på for god komfort og typisk skandinavisk design. I år lanserer bedriften stolen nIce i New York. Designeren Sigurd Strøm og VADs eget designteam står bak stolen.   

 

  • Del

InsideNorway-prosjektet drives av Norsk Industri, møbel+interiør